Painthevosten värit ja kuvioinnit

Kuvioinnit

Jokaisen paint-hevosen kuviointi on ainutkertainen muihin rodun edustajiin verrattuna. Vaikka hevosen kuviointi ja väri vaihtelevat, on kuitenkin olemassa vain kolme erilaista kuviointityyppiä: tobiano, overo ja tovero.

Tobiano

tobigrazing_jpgTavallisesti tumma väri peittää toisen tai molemmat kupeet yleisesti kaikki neljä jalkaa ovat valkoiset ainakin kintereiden ja polvien alapuolelta yleisesti kaikki valkoiset merkit ovat säännöllisiä ja selväpiirteisiä. Ovaalit tai pyöreät kuviot, jotka leviävät alas kaulalta ja rinnasta, muodostavat kuvan kilvestä pään merkit ovat samantyyppisiä kuin yksivärisillä hevosilla pää voi olla kokonaan yksivärinen tai siinä voi olla laukki, piirto, tähti tai pilkku tobiano voi pääsääntöisesti olla tumma tai valkovoittoinen häntä on usein kaksivärinen Tobiano-värityksen lisäpiirteet mustetahrat tunnetaan myös nimellä tassunjäljet ovat pieniä väritäpliä, joiden koko vaihtelee yhdestä kolmeen tuumaan. Usein niitä ympäröi näkyvä sininen vyöhyke ( valkoista karvaa mustapigmenttisellä iholla, joka saa karvan näyttämään sinertävältä) ruunutäplät ovat värillisiä täpliä, jotka sijaitsevat pitkin ruunurajaa. Niitä esiintyy usein hevosilla, jotka kantavat tobiano-geeniä.

Overo

405057_404367289635264_587367805_nValkoinen väri ei yleensä ylitä hevosen selkää lapojen ja hännän välisellä alueella yleisesti vähintään yksi jalka ja usein kaikki jalat ovat tummia yleisesti valkoiset merkit ovat epäsäännöllisiä ja ovat mieluummin epäyhtenäisiä ja repaleisia pään merkit ovat huomiota herättäviä overo voi olla pääsääntöisesti tumma- tai valkovoittoinen häntä on yleisesti yksivärinen

Frame Overo

frameovero2_jpgYleisesti jalat ovat tummat pää on tavallisesti laajasti valkoisen värin peittämä tavallisesti valkoiset läikät esiintyvät horisontaalisesti keskellä kehoa ja kaulaa, ja vain harvoin ylittävät ylälinjan monella on viikset, eli pigmentoitunut ylähuuli muutoin hyvin valkovoittoisessa päässä siniset silmät ovat hyvin yleiset

Splashed White Overo

Tavallisesti jalat ovat valkoiset pää on laajalti ja kaikkein yleisimmin täysin valkoinen silmät ovat aina siniset.

Sabino Overo

sabino_jpg Tavallisesti valkoista väriä esiintyy jaloissa ja pään alueella kehon alueella olevat läikät ovat yleensä vatsan alueella ja voivat esiintyä joko päistärkarvaisina tai pilkullisina valkoisilla merkeillä on taipumus kaventua jalkoja pitkin ylös tai kaulaa pitkin alas osittain siniset silmät ovat yleisiä

Tovero

tovero1_jpgTobianoa, jolla on yksikin overo-kuvio kutsutaan tavallisesti toveroksi. Toverossa voi esiintyä mikä tahansa yhdistelmä seuraavia erityispiirteitä: tavallisesti overolla on enemmän valkoisia kuin värillisiä alueita, jotkut ovat lähes kokovalkoisia yleisesti merkit ovat säännöllisiä ja selväpiirteisiä, ja ne ovat muodoltaan ovaaleja tai pyöreitä, ja ne leviävät alas kaulalta ja rinnasta luoden kuvan kilvestä yleensä korvien ympärillä on tumma pigmentti, joka saattaa levitä peittämään otsaa ja/tai silmiä. tavallisesti kontrastiväri peittää toisen tai molemmat kyljet hännänjuuressa saattaa olla vaihtelevan kokoisia täpliä

Värit

Jokaisella paint-hevosella on oma ainutlaatuinen yhdistelmänsä valkoista ja mitä tahansa muuta hevosmaailmassa esiintyvää väriä. Jokainen väri kuuluu toiseen kahdesta perusväriperheestä: punaiseen tai mustaan. Punaväreihin kuuluvat tumman rautias, punarautias, punahallakko, palomino ja cremello. Mustaan perheeseen kuuluvat musta, ruunikko, ruunivoikko, hallakko, hiirakko ja perlino. Harmaa karvanväri voi johtua joko perusväristä tai peritystä kimogeenistä, joka on riippumaton muista väreistä. On olemassa useita erilaisia toisistaan riippumattomia geneettisiä tekijöitä, jotka määrittävät hevosen ulkoisen ilmiasun. Jotkut niistä määrittävät perusvärityksen, kun taas jotkut muokkaavat tai joissain tapauksissa piilottavat perusvärin. Jokaisen värin aste vaihtelee vaaleasta tummaan. Sääolosuhteet, ravinto, karvanlähtö, yleiskunto ja hevosen yleinen terveys voivat vaikuttaa hevosen väriin.

Black (Musta)

Koko karva mukaan lukien turpa, kyljet ja jalat ovat mustat; väri saattaa haalistua auringossa, ja siinä voi olla häivähdys ’ruostetta’ tiettyyn aikaan vuodesta. Nuoret varsat saattavat olla kokonaan hiirenharmaita, mutta karvanlähdön myötä muuttuvat mustiksi.

Brown (Ruunikko)

Kehon väri on ruskea tai musta. Vaaleita alueita sijaitsee turvassa, silmien ympärillä, kyljissä ja jalkojen sisäpuolella. Harja ja häntä ovat tavallisesti mustat.

Bay (Ruunikko)

Punaruskea väri, joka vaihtelee tummasta vaaleaan. Ruunikolla tavallisesti erottaa mustan harjan ja hännän, mustat korvien päät ja jalkojen alaosat.

Gray (Kimo)

Dominoiva kaikkiin värigeeneihin. Syntyessään kimot ovat minkä värisiä tahansa, valkoisen karvan lisääntyessä iän myötä hevonen vaalenee. Kimolla on tumma iho, ja normaalisti karva vaalenee ensimmäiseksi silmien ympäriltä ja korvien takaa.

Buckskin (Ruunivoikko)

Yleisväri on kellertävä tai kullankeltainen. Harja, häntä ja myös jalkojen alaosat ovat mustat. Ruunivoikolta puuttuvat alkukantaiset merkit.

Blue Roan (Mustanpäistärikkö)

Valkoiset karvat ovat kaikkialta sekoittuneet mustaan väriin. Pää, jalkojen alaosat, harja ja häntä ovat tavallisesti yksivärisiä tai tummempia kuin peitinkarva. Valkoisuus ei lisäänny iän myötä.

Bay Roan (Ruunikonpäistärikkö)

Valkoiset karvat ovat kaikkialta sekoittuneet ruskeaan perusväriin. Pää, jalkojen alaosat, harja ja häntä ovat tavallisesti yksivärisiä tai tummempia kuin peitinkarva. Valkoisuus ei lisäänny iän myötä.

Perlino

Kaksinkertaisesti laimentunut ruunikko, jonka seurauksena väri on kermanvalkoinen tai harmahtavanvalkoinen. Jalkojen alaosat, harja ja häntä häivähtävät kevyesti ruosteen- tai suklaanruskealle. Iho on vaaleanpunainen tai harmahtava. Silmät ovat siniset tai meripihkan väriset. Karvassa on riittävästi keltaista salliakseen valkoisten merkkien näkymisen.

Grullo (Hiirakko)

Hallakkoväri, joka on joko savun- tai hiirenharmaa ,ei valkoisen ja värillisen karvan seos. Harja ja häntä ovat mustat. Hiirakolla on mustia alkukantaisia merkkejä.

Dun (Hallakko)

Laimentunut kellertävä tai kullankeltainen väri. Harja ja häntä ovat mustat tai ruskeat. Hallakolla on mustia tai ruskeita alkukantaisia merkkejä.

Chestnut (Tummarautias, sysirautias)

Tumman punaruskea tai ruskeanpunainen. Väri vaihtelee hyvin vaaleasta maksanruskeaan. Maksanruskea väri voi häivähtää mustalle tai ruskealle. Vain jaloissa on pronssin- tai kuparinsävyisiä kohtia. Harja ja häntä ovat tavallisesti tumman punaruskeita tai ruskeanpunaisia. Rautiaalla voi olla myös vaaleat pellavanväriset jouhet, jolloin sen väri on liinakko.

Sorrel (Punarautias)

Väri on punertavan ruskea tai kuparinpunainen. Harja ja häntä ovat tavallisesti samanvärisiä peitinkarvan kanssa, mutta ne voivat olla myös tummanruskeat. Myös punarautias voi olla myös liinakko.

Palomino (Voikko)

Laimentunut väri, joka vaihtelee syvän kullankeltaisesta vaaleankeltaiseen. Harja ja häntä ovat yleisesti vaaleat tai puhtaanvalkoiset, mutta ne voivat olla myös samaa väriä kuin peitinkarva. Voikolla ei ole mustia merkkejä.

Cremello

Kaksinkertaisesti laimentunut rautias, jonka tuloksena karva ja jouhet ovat kermanväriset tai harmahtavanvalkoiset. Iho kalpea tai vaaleanpunertava. Karvassa on riittävästi väriä tuodakseen valkoiset merkit näkyviin. Cremellon silmät ovat siniset tai meripihkanväriset.

Red Roan (Rautiaan päistärikkö)

Karva on kauttaaltaan valkoisten tai ruskeiden karvojen seosta. Pää ja jalkojen alaosat, harja ja häntä ovat tavallisesti punaruskeat tai ruskeanpunaiset. Väri ei vaalene iän myötä.

Red Dun (Punahallakko)

Kellertävä tai lihanvärinen hallakko. Harja ja häntä ovat punaruskeat tai punertavan ruskeat. Punahallakolla on punaruskeita tai punertavan ruskeita alkukantasia merkkejä.

Primitive Markings – Alkukantaiset merkit

 

Dorsal stripe (Siima)

Tummemmasta karvasta muodostuva nauhamainen raita, joka kulkee selkäranganmyötäisesti säästä hännänjuureen.

Leg Barrings

Erilevyisiä vaakatasoisia juovia hevosen kintereissä, takareisissä tai etu- ja/ tai takapolvissa.

Shoulder / traverse stripes

Tummina heijastelevia alueita hevosen kaulalla ja sään päällä.