Rodun historiaa

Paint rodun historia

Vuonna 1519 espanjalainen tutkimusmatkailija Hernando Cortes conqvistadoreineen purjehti uuteen maailmaan tullakseen kuuluisaksi ja rikkaaksi. Hän toi mukanaan hevosia helpottamaan kulkua tuntemattomilla seuduilla. Tutkimusretkellä mukana olleen espanjalaisen historioitsija Diaz Del Castillon mukaan yhtä hevosista kuvattiin sanalla pinto ja jolla on valkoiset sukat etujaloissaan. Toista hevosta kuvattiin tumman päistäriköksi, jolla on valkoisia läiskiä. Nämä ovat ensimmäiset muistiin merkityt kuvaukset varhaisista paint – hevosista uudella mantereella.

1800-luvun alussa Amerikan läntiset tasangot olivat lähes täynnä vapaana laiduntavia hevoslaumoja, ja noihin laumoihin kuului myös erikoisesti täplittyneitä hevosia. Värinsä ja suorituskykynsä vuoksi näistä hevosista tuli hyvin suosittuja intiaanien keskuudessa. Comanche -intiaanit, joita asiantuntijat pitävät tasonkojen erinomaisimpina hevosmiehinä, suosivat voimakkaan, räikeän värisiä hevosia, joita kuului heidän valtaviin hevoslaumoihinsa. Todisteet näiden hevosten suosimisesta tulee esille buffalonnahkaisissa vaatteissa, joihin oli maalattu läikikkäiden hevosten kuvia.

Läpi 1800-luvun 1900-luvulle asti näitä läikikkäitä, lehmänkirjavia hevosia kutsuttiin eri nimillä: pinto, paint, skewbald ja piebald.1950-luvun lopulla ryhmä pinto -hevosten säilyttämiselle omistautuneita ihmisiä perusti Amerikan Pinto-hevosyhdistyksen ( American Pinto Horse Association). Vuonna 1962 toinen ryhmä läikikkäiden hevosten harrastajia puolestaan perusti oman yhdistyksen, mutta tämä ryhmä halusi säilyttää sekä värin että karjahevostyypin. He perustivat American Paint Stock Horse Association (APSHA).

Vaikka he ajattelivat että vaihtelevat erilaiset karvan kuviot olivat puoleensavetäviä ja viehättäviä, niin silti, koska he olivat tunnetusti omistautuneita karjahevostyypin hevosille, he vaativat että hevosen oikeatyyppisyyden tulee olla ensisijainen peruste roturekisterin perustamiselle. Perustajajäsen Rebecca Tyler Lockhard muistaa kuinka yhdistyksen toiminta alkoi.

Joskus 1960-luvulla aloin soittelemaan ystävilleni, Berecca kertoo. Halusin tietää oliko minun lisäkseni ketään muuta, joka olisi kiinnostunut aloittamaan ja ylläpitämään rekisteriä näille hevosille. Kun joku sanoisi olevansa kiinnostunut, laittaisin tiedot ylös paperilapulle, jonka sujauttaisin keittiön pöydällä olevaan laatikkoon.

Ennen pitkään keittiönpöytäni oli näiden paperilappusten peitossa, ja minun piti kutsua muutamia naisia avukseni kirjaamaan kaikki tiedot ylös ja pitääkseni ne ajan tasalla. Tämä sujui varsin hyvin kunnes me kaikki sairastuimme flunssaan.

Etsiessään apua ja saadakseen puhtia toimintaan Rebecca otti yhteyttä E. J. Hudspethiin, Truman Moodyyn ja Charlie Mooreen. Nämä kolme miestä, jotka asuivat lähellä Gainesvilleä, ja olivat ilmaisseet kiinnostuksensa rekisterin perustamiseen.

Kun Rebecca soitti, hän sanoi, pojat teidän täytyy ottaa tämä homma tehtäväksi ja hoitaa se. Hänellä oli kolme naista flunssan kourissa ja pöydällään postia 17:sta osavaltiosta, Moody kertoi.

Ensimmäinen asia, jonka tämä pieni ryhmä teki oli kilpailujen järjestäminen. He kutsuivat kaikki, jotka he tunsivat Pohjois-Texasissa ja Oklahomassa, ja käskivät heitä tuomaan paint-hevosensa kilpailuihin Junior Robertsonin tilalle lähellä Waurikaa Oklassa. Vain tämä pieni ripaus kilpailua samanhenkisten hevosihmisten joukossa sytytti tulen, joka sai veden kiehumaan. Ryhmä päätti ottaa yhteyttä Southwestern Expositionin ja Fat Stock Shown järjestäjiin Forth Worthissä saadakseen hyväksytyn luokan paint-hevosille.

Huomattavien neuvottelujen jälkeen open color class hyväksyttiin vuoden 1961 näyttelyyn.

Muutama viikko näyttelyn jälkeen 16. helmikuuta 17 ihmistä, jotka tunsivat että jotain suurta oli tapahtumassa, kokoontuivat Gurtwoodin motelliin Gainesvillessä Texasissa ja laativat perustamisasiakirjan yhdistykselle, jonka tarkoituksena on rekisterin perustaminen.

Rebecca saapui kokouksesta upouuden yhdistyksen puheenjohtajana. Hänellä oli myös joukko vastavalittuja toimihenkilöitä ja hallituksen jäseniä, komitea työskentelemään sääntöjen kanssa, sääntökokoelma, 20 ihmisen allekirjoitukset, jotka uskoivat tehtävän hänen käsiinsä ja yhdistys jonka nimi oli American Paint Stock Horse Association (APSHA).

Olin vastuussa monille ihmisille, Lockhard sanoo, olin kertonut heille, että tämä toimisi, ja minun piti olla varma siitä, että niin tapahtuisi.

11. syyskuuta 1962 Rebecca istui keittiön pöytänsä ääressä ja rekisteröi ensimmäisen amerikan paint-hevosen mustavalkoisen tobiano orin Bandits Pinton, jonka omisti Flyind M Ranch of McKinney Texasista. Ystäviensä ja naapureidensa jatkuvalla avustukselle Rebecca julkaisi myös lehteä ja huolehti yhdistyksen kirjeenvaihdosta. Vuoden 1962 lopussa hän oli houkutellut 150 ihmistä yhdistyksen jäseniksi ja rekisteröinyt 250 hevosta.

Vuonna 1963 Rebecca luovutti ohjat Ralph Morrisonille, joka sai kunnian toimia ensimmäisenä toiminnanjohtajana, ja yhdistys muutettiin Amarilloon Texasiin. Samana vuonna sääntöihin lisättiin alueelliset yhdistykset, ja ensimmäinen alueellinen yhdistys Gulf Course Paint Horse Club perustettiin. Tänä samana vuonna APSHA järjesti ensimmäisen oman kilpailunsa Aufils Sport Arenalla Lubbockissa. Yksi satula ja 19 high point pokaalia jaettiin APSHA Finaalissa.

Vuonna 1964 yhdistyksen arkistot siirrettiin yhteen huoneeseen, joka sijaitsi hammaslääkäriaseman yläkerrassa Forth Worthin keskustassa ja yhdistyksen johtoon asetettiin Roger Letz. Myöhemmin samana vuonna Sam Ed Spence palkattiin toiminnanjohtajaksi. Vuoden loppuun mennessä yhdistys oli rekisteröinyt 1269 hevosta, sillä oli 1005 jäsentä, kuusi alueellista yhdistystä ja se oli isännöinyt ensimmäisen Kansallisen Kilpailunsa (National Show), jossa oli yhteensä 134 lähtöä ja osanottajia 12:sta eri osavaltiosta. Tämä kilpailu loi perustan kilpailulle, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä Paint-hevosten Maailmanmestaruuskilpailu ( Worlds Championship Paint Horse Show)

Saman aikaisesti Abilenessa Texasissa joukko läikikkäiden hevosten ystäviä oli perustanut American Paint Quarter Horse Associationiin. Yhdistyksen toiminta oli vaikeuksissa. Se ei ollut koskaan kyennyt saamaan tuulta alleen, ja kamppailtuaan kaksi kolme vuotta se lähestyi APSHA:ia yhdistymisaikeissa. Pitkien ja kiihkeiden neuvottelujen jälkeen molemmat ryhmät saavuttivat yhteisymmärryksen ja toukokuussa 1965 yhdistämisen tuloksena syntyi American Paint Horse Association. Vanha ryhmä uudella nimellä, johon nyt kuului 1300 jäsentä ja 3800 rekisteröityä hevosta.

Päivi Oikarinen

 APHA:n luvalla alkuperäistekstin vapaasti suomentanut tuskin virheiltäkään välttynyt.

 Alkuperäisteksti löytyy www.apha.com History of the Breed