Säännöt

APHA:N  KILPAILUTOIMINTA

American Paint Horse Association (APHA) on amerikkalainen rotujärjestö, joka ylläpitää roturekisteriä, ja jonka tehtävänä on vaalia ja kehittää näiden nimenomaisten lehmänkirjavien alkuperäisesti karjatiloilla työskennelleiden hevosten ominaisuuksia mm. kilpailutoiminnan kautta.

On sanomattakin selvää, että maa joka rakastaa kilpailua ja lähes perustuu sille on huolehtinut siitä, että kaikilla on mahdollisuus siihen osallistua.Jokaisen APHA:in alaiseen kilpailuun osallistuvan  hevosen tulee olla rekisteröitynä APHAan.

Solid Paint / Breeding Stock rekisterissä olevat paint-hevoset kilpailevat omissa luokissaan.

APHA:n kilpailutoiminta voidaan jakaa seuraavasti: Shows, Amateur, Youth, Racing ja PAC. Kullakin kilpailumuodolla on omat sääntönsä.

Kilpailutoiminnan kautta ja sen tavoitteena on saavuttaa rodun piirissä arvostettuja titteleitä tai arvosanoja. APHA Supreme Champion Award, APHA Versatility Award, APHA Champion Award , APHA Register of Merit Award etc. ovat niistä muutamia esimerkkejä

Picture 188APHA (Approved) Shows käsittävät Open, Amateur ja Youth– luokkia. Racing – säännöt koskevat laukkakilpailuja ja PAC eli Paint Alternative Competition- sääntöjen puitteissa on mahdollista meritoitua muissa kuin APHA:n alaisissa kilpailuissa.

Edellä mainittujen lisäksi on mahdollista järjestää myös APHA Special Events – kisoja, jotka voivat koostua maksimissaan kahden eri kategorian alaisista luokista.

Sen  lisäksi että kilpailuluokat jaetaan omiin kategorioihinsa myös kyseisten kilpailujen lähtömäärät vaikuttavat hevosten ja ratsukoiden meritoitumiseen.

Kilpailuluokitus – Categorioita joka lähtöön

APHA:n Open säännöt jakavat kilpailuluokat yhdeksään eri kategoriaan ( Category).

I. Halter eli näyttely/ rakennearvosteluluokat

II.  Barrel Raing, Pole Pending, Cow Pony Race, Stake Race, Team Penning ja Ranch Sorting.

III. Reining, Western Riding, Trail ja Utility Driving.

IV.  Working Hunter, Hunter Hack ja Jumping

V.   Cutting, Tie-Down Roping, Team Roping Heading, Team Roping Heeling, Steer Stopping ja Working Cow Horse

VI.  Hunter Under Saddle, Pleasure Driving ja Western Pleasure

VII. Racing

VIII.  Yearling Longe Line, jonka pisteet lasketaan ROM –arvosanaan, ja Yearling In-Hand Trail, jonka pisteet eivät kerry ROM:iin

IX.    Working Cow Horse Competition..

APHA Amateur ja Youth –luokkien osalta kategoriointi ei ole aivan sama.

Huomioitavaa on, että Western Horsemanship ja Showmanship At Halter ovat ainoastaan Amateur-luokkia.

Lähtöjen määrä luokittaa kisat

APHA kisoissa lähtömääriin lasketaan sekä näyttely- että ratsastusluokat poislukien yksiväristen Breeding Stock- tai Solid Color –hevosten -luokatA-luokan kisoissa on vähintään 150 lähtöä, B-luokassa 90 –149 lähtöä. C-luokan kisassa on 51 – 89 lähtöä ja D-kisassa 50 tai vähemmän lähtöä.

 Mitä ihmeen jenkkipisteitä

APHA:n alaisista kisoista siis kerätään pisteitä – nk. ’jenkkipisteitä’. Pisteiden kertymiseen vaikuttaa luokkaan osallistuneiden hevosten määrä. Pisteitä voi kerätä ainoastaan kaksi vuotta ja sitä vanhemmat hevoset. Ja ei sääntöä ilman poikkeusta, sillä alle kaksivuotias hevonen voi luonnollisesti kerätä pisteitä sekä näyttely-  että yksivuotiaille hevosille tarkoitetuista luokista. APHAn titteleistä ensimmäiseksi voi saavuttaa ROM:in eli Register of Meritin, johon tarvitaan väh. 10 pistettä. ROM in Halteriin tarvitaan väh. 10 halter-pistettä ja Rom in Performanceen väh. 10 pistettä Performance- luokista, jotka pitää ansaita yhdessä kilpailussa.

Pisteitä jaettaan luokkaan osallistuvien hevosten määrän perusteella seuraavasti:

Sijoitus 1.,2.,3.,4.,5.,6.

2 hevosta     1/2p.

3 –5            1p. 1/2p.

6 – 8            2p.1p.

9 – 11          3p. 2p.1p.

12 – 14        4p. 3p. 2p.1p.

15 – 17        5p. 4p. 3p. 2p.1p.

18 & over     6p. 5p. 4p. 3p. 2p.1p.

Kauneutta ja käyttöominaisuuksia samassa paketissa

APHA:n Show ei ole pelkkä ratsastuskilpailu, vaan hyväksytyn kilpailun tulee sisältää myös rotujärjestölle tyypilliset rakennearvosteluluokat, joiden avulla pyritään siihen, että sekä rotutyyppi että käyttötarkoitusta vastaava rakenne tulisi säilymään ihanteellisena.

Halter-luokat arvostellaan ikäluokittain ja jokaiselle sukupuolelle on ( orit, ruunat, tammat) oma luokkansa, joiden voittajat kilpailevat Grand Champion ja Reserve Champion titteleistä.  Sääntöjen mukaan tammoille ja oreille tulee tarjota vähintään neljä ikään perustuvaa arvosteluluokkaa ja ruunille vähintään kaksi. Solid Pait / Breeding Stock –rekisterissä oleville hevosille tulee tarjota vähintään kuusi halter-luokkaa. – kaksi jokaiselle sukupuolelle.

Performance – luokkien tarkoituksena on esittää hevosen koulutustasoa ja kyvykkyyttä kyseiseen tehtävään  ikäluokittain Junior (= 5 v. ja nuoremmat ), Senior (6 v. ja vanhemmat) tai All Ages (= AA , kaiken ikäiset). Toisaalta kyse ei ole pelkästään ratsastusluokista, sillä Performance- luokkiin kuuluvat  esimerkiksi Amateur Showmanship At Halter, Pleasure Driving ja Yearling in Hand Trail.

Ratsastajat omissa luokissaan

APHA  jakaa kilpailemisen Open , Amateur ja Youth –luokkiin. Kaikkien kilpailuun osallistuvien tulee olla APHA:n jäseniä. Jäsenyyttä voi anoa myöskin kisapaikalla.

Open –luokat ovat avoimia kaikille ratsukoille hevosen omistajuudesta  tai ratsastajasta riippumatta, mutta Amateur ja Youth  –luokkiin osallistumista rajoittavat omat sääntönsä koskien hevosen omistamista ja ratsastajaa.

Amateur ja Youth –luokkiin osallistuminen edellyttää ko. lisenssin anomista. Amateur- / Youth -lisenssin voi anoa myös kisapaikalla.

Youth –luokat on tarkoitettu alle 18 vuotta vanhoille. Youth –luokkiin osallistumista voidaan myös jakaa ratsastajien mukaan ikäluokittain 13 vuotta ja nuoremmat sekä 14 – 18 –vuotiaat.

Myös Amateur –luokkia on mahdollista jakaa: 45 vuotta ja vanhemmat kilpailijat kuuluvat Masters-luokkaan ja 18 – 44 –vuotiaat ovat Classic –luokan ratsastajia.

Open luokissa meritoituminen on hevoskohtaista, kun taas amatööri- ja nuorten- luokkien saavutukset ovat ratsukkokohtaisia.

APHA –kisoissa on myös mahdollista järjestää erikseen Novice (aloitteleva) –luokkia nuorille ja amatööri- ratsastajille. Novice-luokiin ovat oikeutettuja kilpailemaan ratsukot, joilla on alle 20 Open, Youth tai Amateur -pistettä  ja alle 50 Novice-pistettä kyseisessä katogoriassa.

Blue Ribbon eli sijoitusta merkitsevät värit

Kaikissa luokissa,  jos mahdollista,  sijoitetaan kuusi ensimmäistä hyväksytyn tuloksen saavuttanutta. Toisin kuin Suomessa yleensä sijoitusta osoittavien ruusukkeiden värit ovat järjestyksessä seuraavasti: sininen, punainen, keltainen, valkoinen, vaalean punainen ja vihreä.Grand Championin ruusuke on violetti  ja Reserve Championin violetti / valkoinen

Vaatetus ja varustus

Ratsastuskilpailuluokat voidaan jakaa varusteiden perusteella jakaa kahteen luokkaan. Western- lajeissa sääntöjen mukaiset ratsastajan varusteet (myös Halter –luokissa) ovat pitkähihainen paita tai poolopusero ( ’slingi’), jonka kanssa jakku tai liivi. Western –tyyppiset housut, joiden pituus vähintään nilkkaan tai sen yli, lännenhattu ja lännensaappaat. Kannukset, chapsit, hansikkaat ja kypärä ovat vapaaehtoisia.

Hevosen varusteisiin kuuluvat lännensatula, ja suitset ilman turparemmejä, jaetut ohjat tai romal. Junior –hevonen voidaan esittää nivekuolaimella tai hackamorella ( bosal ) ja senior-hevonen kankikuolaimella, jossa on kankiketju. Vaatteisiin ja varusteisiin ei kannata suhtautua turhan huolettomasti, virheelliset varusteet voivat johtaa ratsukon hylkäämiseen, kun taas jopa suomalaisittain liioitellulla näyttävyydellä ja tyylikkyydellä voi tuomariin tehdä vaikutuksen, joka tasavertaisessa arvostelutilanteessa voi johtaa parempaan sijoitukseen.

Amerikkalaiset rakastavat suuria eleitä ja bling-blingiä, joten etenkin naiset voivat lopettaa turhan kursailun kisa-areenoilla, etenkin Western Pleasure ja Amateur Western Horsemanship  suorastaan vaativat näyttävää pukeutumista. Myös tuomarilta  edellytetään tarkkaa pukeutumisetikettiä kilpailuissa ,esimerkiksi tuomarilla on aina arvostellessaan lännenhattu päässä..

Picture 166Hunter Under Saddle ja Hunter Hack –luokat ratsastetaan  ”englantilaisissa varusteissa”, joihin kuuluvat este- tai estepainotteinen yleissatula, alaturparemmittömät suitset, kuvioton valkoinen tai luonnonvärinen satulahuopa. Ratsastajalla tulee olla mm.luonnonvalkoiset tai vaaleansävyiset ratsastushousut, kisatakki, saappaat tai ratsastuskengät.

Tarkemmat säännöt löytyvät APHA Rulebookista.Molemmissa lajityypeissä  hevosen tulee olla hyvinvoiva ja niin puhdas ja kiiltävä kuin se on yleensä mahdollista. Ja jos kiiltoa ei muuten saa, sitä voi aina lisätä pullosta. Häntälisäkkeet ovat sallittuja ja kavioiden lakkaus lähes pakollista. Hevosen karvoja saa leikata tarpeen mukaan siistin ulkonäön saavuttamiseksi.

 

Performance -luokkien kirjo on valtava

Seuraavassa lyhyt selostus Suomessa jo esitetyistä kilpailuluokista.

Hunter Under Saddle ratsastetaan kuten Western Pleasure, mutta hevoselta vaaditaan erilaista liikettä ; arvosteltavia askellajeja ovat walk (käynti), trot (ravi), extended trot (lisätty ravi), canter (laukka), luokkaan kuuluvat myös suunnan vaihdot, pysähdykset ja peruutus.

Hunter Hack on lyhyt ja pienimuotoinen esteratsastusluokka, jossa ratsukko  suorittaa radan , johon kuuluu kaksi matalahkoa (n. 60 cm) estettä. Ratsukon tehtävän on esittää käyntiä, ravia ja laukkaa ympyrän muotoisella radalla sekä hypätä annetut esteet.

Kaikista western -luokista erikoisin lienee Amateur Showmanship At Halter. Luokassa kilpailijat esittävät riimussa tuomarin etukäteen laatiman radan (vrt. W.Horsemanship), joka voi sisältää käyntiä, ravia, käännöksiä ja peruutuksia. Luokkaan kuuluu myös osio, jossa hevonen tulee asettaa tuomarin arvosteltavaksi aivan kuten Halter (näyttely)-luokissa.

amwp_jpg

Western Pleasure on askellajiluokka, joka arvostellaan ratsukoiden esiintyessä yhtäaikaa ereenalla.Luokassa eritetään tuomarin haluamassa järjestyksessä käynti (walk), jog (hidastempoinen ravi),  lisätty jog (moderate extended jog), lope(hidastempoinen laukka), extended lope (lisätty hidastempoinen laukka), suunnanvaihto, peruutus ja pysähdys.

Toisin kuin kansallisissa lännenratsastuskisoissa Western Horsemanship on ainoastaan Amateur-laji. Luokassa eritetään tuomarin etukäteen laatiman radan mukainen yksilösuoritus ja yhteinen trail work -osuus luokan lopussa western pleasuren tapaan. Luokan arvostelussa pääpaino kohdistuu toisin kuin western pleasuressa ratsastajaan – hänen istuntaan, apujen käyttöön ja radan täsmälliseen ja oikea-aikaiseen suorittamiseen.

Trail radat vaativat malttavaa ja pikkutarkkaa suorittamista ratsukolta, sillä jokainen kavionkolhaisu radan esteisiin tuottaa vähintään -1/2 pistettä arvostelussa. Trail radat koostuvat käynti-, ravi- ja laukkapuomisarjoista, keilojen pujottelusta, silloista ja erilaisista porteista. Usein rataan kuuluvat myös puomien väliset peruutustehtävät sekä muut mahdolliset karjatilan työskentelystä imitoidut hevosen hallintaan liittyvät tehtävät.

Yearling In-Hand Trail on talutusluokka, johon voivat osallistua vain vuosikkaat. Tuomari laatii ohjelman etukäteen ja se sisältää samantyyppisiä tehtäviä kuin ratsastettava trailkin.

Western Riding on laukkaohjelma. APHA:lla on viisi erilaista hyväksyttyä ohjelmaa, joista tuomari valitsee haluamansa. Laukkaohjelmat sisältävät mm. sarjalaukanvaihtoja.

Reiningissa on puolestaan valittavana 10 eri ohjelmaa. Molemmissa Reiningissä ja Western Ridingissa on huomioitavaa, että ohjelmat eivät vastaa toisiaan AQHA (American Quarter Horse Associationin ) kanssa.

Reining-ohjelmat sisältävät mm.erisuuruisia ja -tempoisia laukkaympyröitä, roll backejä (täyskäännöksiä), sliding stoppeja (liukupysähdys) ja spinejä ( nopeatempoinen ’ravipiruetti’).